top of page

Korona-svindel: Tre tips fra Kripos


I en tid der COVID-19 er øverst på dagsorden er det viktig å passe seg for virus på nett og i fysisk tilstand. Dessverre er det alltid noen som vil utnytte koronaviruset. Spesielt de eldre og de med hjemmekontor kan bli utsatt for forsøk på svindel. Politiet har allerede fått inn hendelser relatert til COVID-19. Eksempler fra politiet er hendelser gjennom telefon og e-post, der kriminelle utgir seg for å være helsepersonell. Målet med svindelen er å få eldre personer til å oppgi blant annet kortinformasjon, sier Olav Skard Jørgensen, leder av NC3 på Kripos.

I en tid med høy usikkerhet, og mange sårbare for svindel og bedragerier, er det viktig å være ekstra på vakt for svindelforsøk. Kripos har kommentert tre tips til hva du kan gjøre.Hva kan du gjøre?

Jørgensen kommer med tre sentrale tips for å beskytte seg mot denne type svindel på nett:

  1. Ikke oppgi kortinformasjon eller andre sensitive opplysninger hvis noen spør om det. Dette kan være opplysninger som bankkontonummer, fødselsdato, navn og adresse og bankkort-detaljer.

  2. Enkelte e-poster kan se ut som det er fra folk du kjenner eller statlige helseforetak – dobbel-sjekk alltid at e-postadressen er riktig, ikke bare navnet på avsender.

  3. Vær varsom med å trykke på lenker i e-poster eller meldinger.

I tillegg til svindelforsøk mot eldre, ser vi at næringslivet også er utsatt for svindelforsøk. Det er rettet mot hjemmekontor, og Kripos melder om falske nettsider og profiler på sosiale medier som tilbyr salg av verneutstyr og medisinsk utstyr som ikke eksisterer.


Store deler av den norske befolkningen sitter per dags dato på hjemmekontor. Vi har et personlig ansvar for å ta ekstra forehåndsregler hjemmefra. Dette gjelder valgene vi tar for det fysiske utstyret vi bruker og lokalene vi sitter i.

En svindler vet at det er en utfordrende tid med å holde kontroll når barna er hjemme, og det er mye støy rundt oss. Falske innkommende fakturaer er et av de aktuelle svindelforsøkene. Her må vi være på vakt og bruke gode løsninger for å finne ut om fakturaen er gyldig. Ta deg tid, og vær fokusert.


Vil arbeidsledigheten bli utnyttet?

Vi ser en økende arbeidsledighet der mange blir permittert fra jobben sin. Dette vil også trolig bli brukt av svindlere som en inngangsport. Flere medier melder om at det har blitt brukt meldinger der svindlere utgir seg for å være myndighetene. En svindler kan bruke at du er arbeidsledig for å søke opplysningene de trenger. Eksempel kan være å si at du har krav på refusjon, og at de trenger opplysninger for å behandle saken videre.


Stol på at myndighetene bruker andre sikrere kanaler for eksempel Digipost eller E-boks, og ring heller en ekstra gang inn for å bekrefte opplysningene.

Vi i Your Headeay sitter også for tiden i trygge omgivelser hjemme. Våre eksterne team og prosjektledere tar gode forholdsregler og er kritiske til nye henvendelser for å sikre informasjon og data.Ta vare på hverandre, og ring en venn du ikke har snakket med på en stund.


Mvh,


Team Your Headway Norge


Tre kilder for mer informasjon:

Finans NorgeComments


bottom of page